Είναι γνωστό ότι το δέρμα με λεύκη έχει πολύ μικρή - για κάποιους ίσως και καθόλου, αμυντική ικανότητα στην ηλιακή ακτινοβολία UV.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαν Γκαλικάνο στην Ιταλία, δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε, σχετικά με την έκθεση στον ήλιο και τις συνήθειες όσον αφορά στη χρήση των αντιηλιακών, σε ασθενείς με λεύκη. Επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότεροι έχουν τάση για υπερβολική προστασία από τον ήλιο, στο δέρμα με λεύκη.
Αυτό οφείλεται περισσότερο στην ανησυχία των ασθενών για αύξηση της χρωματικής αντίθεσης με το φυσιολογικό δέρμα, ιδίως τους θερινούς μήνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαιτέρως την ποιότητα ζωής τους.
Οφείλεται επίσης στην ανάγκη για προστασία του προσβεβλημένου δέρματος από την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, που ενδεχομένως λόγω εγκαυμάτων, να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν την εμφάνιση νέων βλαβών.
Έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν, ότι οι ασθενείς με λεύκη, έχουν προστατευτικούς μηχανισμούς έναντι της δημιουργίας ακτινικής βλάβης, του βασικοκυτταρικού και πλακώδους καρκινώματος και υπάρχουν περιορισμένες αναφορές ασθενών με λεύκη, οι οποίοι αναπτύσσουν τέτοιες νεοπλασίες σπανιότερα στις βλάβες και συχνότερα εκτός των βλαβών.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές υπερβολές και παρανοήσεις. Για παράδειγμα ότι οι ασθενείς με λεύκη πρέπει πάντα να βάζουν ένα αντιηλιακό με πολύ υψηλό SPF, ή να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, κλπ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η φωτοθεραπεία NB UVB θεωρείται το “χρυσό στάνταρ” των θεραπειών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του ίδιου Πανεπιστημίου δείχνουν ότι η υπερβολική φωτοπροστασία στους ασθενείς με λεύκη, είναι λάθος προσέγγιση.
Αντιθέτως υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ελεγχόμενη και σταδιακή έκθεση ίσως να είναι ωφέλιμη, ιδίως όταν διακόπτεται η φωτοθεραπεία. Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών όσον αφορά στη σωστή χρήση του αντιηλιακού στη λεύκη και στο θετικό αποτέλεσμα της ηλιοθεραπείας.
Η άποψη αυτή, ότι ο ήλιος είναι πλέον φίλος και όχι εχθρός μας, ανακοινώθηκε μετά το παγκόσμιο συνέδριο στο Ντιτρόιτ (Νοέμβριος 2018) όπου από τον καθηγητή Giovanni Leone του Ερευνητικού Κέντρου Φωτοθεραπείας, ανατρέποντας τα κλασικά δεδομένα για τη λεύκη.
Σαν συνέχεια της ανακοίνωσης στο Ντιτρόιτ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας που έγινε στο Μιλάνο στις αρχές Ιουνίου 2019, από το ίδιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιταλίας, δοκιμάστηκε μια καινούρια προσέγγιση στη φωτοπροστασία, η οποία επιτρέπει ήπια έκθεση στην UV ακτινοβολία, στο δέρμα με λεύκη και υψηλό δείκτη προστασίας στο φυσιολογικό δέρμα, χρησιμοποιώντας ένα σετ αντιηλιακών, αφιερωμένο στους ασθενείς με λεύκη, που αποτελείται από δύο διαφορετικά προϊόντα.
Με το διευθυντή του ερευνητικού κέντρου San Gallicano Dermatological Institute, Mauro Picardo.
Αυτός ο συνδυασμός προστασίας, αποτελεί μία νέα, καινοτόμο προσέγγιση, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την έκθεση στον ήλιο και τις οδηγίες χρήσης των αντηλιακών, όπως επίσης και μια επανεκτίμηση της ηλιοθεραπείας.
Έτσι οι ασθενείς με λεύκη, έχουν τη δυνατότητα, κατά τους θερινούς μήνες, να κάνουν φωτοθεραπεία με τον ήλιο, χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο αντιηλιακά προϊόντα, τα οποία είναι εξειδικευμένα και αφορούν αποκλειστικά τους ασθενείς με λεύκη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εξειδικευμένα αντιηλιακά για τη λεύκη, επικοινωνήστε με το 210 6711741 για όλη την Ελλάδα.
Κάντε τώρα φωτοθεραπεία με την UVB ακτινοβολία του ήλιου και με το επαναστατικό αντιηλιακό ΤΑΕ-Χ Inverse που την απορροφά επιλεκτικά και με ασφάλεια, κάνοντας επαναχρωματισμό όλο το καλοκαίρι.